07 November 2017

Portal "Zorainfo.rs" je objavio tekst o klubu

U susret jubileju od decenije postojanja, zaljubljenik, osnivač , sudija, nekad aktivni takmičar, a danas trener rvačkog kluba “Vitez” iz Šapca – Marko Panović otkriva čitaocima Zorainfo koliko se može voleti sport, koliko ga drugi vole i razumeju i upoznaje nas bez zahvata u neke tajne rvanja.
„Rvački klub „Vitez“ je osnovan decembra 2007. godine, kada se okupila grupa entuzijasta iz rvačkog sporta oko ideje da se nešto promeni u šabačkom rvanju. Cilj nam je bio da uradimo ono što nisu drugi, i na način koji smatramo da je najbolji. Kada se osvrnemo deset godina unazad vidimo da smo na pravom putu, jer je kroz klub prošlo preko 200 vežbača, aktivnih je oko 80, osvojeno je preko 500 medalja sa domaćih i međunarodnih takmičenja, od kojih je najznačajnija osvojena ove godine, srebro na pionirskom prvenstvu Evrope!“ – započinje priču Marko.
Svi imaju svoje vitezove ali ovi vitezovi imaju svoje uspehe pa tako ove godine Momčilo Gajić i Ilija Petrović su prvaci Srbije u grčko-rimskom stilu, a Uglješa Gajić je i pionirski i kadetski prvak države kao i aktuelni vicešampion Evrope za pionire, a takođe su njih trojica i osvajači Kupa Srbije.
Tu je i bronza sa državnog prvenstva Nemanje Gligorića kao i reprezentativke – Marija Žabaljac i Nataša Petrović. Od starijih kolega treba pomenuti medaljaše sa prvenstava Srbije Vitomira Dokića, Aleksandra Milića, Nikolu Nikolića, Uroša Madžarevića, Aleksandrosa Gostu, Aleksandra Isailovića, Dejana Čikarića, Miroljuba Ručnova i mnoge druge…
U klubu poslednje dve godine postoji sportska škola gde se najmlađi pripremaju za bavljenje rvanjem uzrasta od 5 do 10 godina, kada oni najuporniji prelaze u pionirsku školu rvanja. Možda će Ivana, Nadežda, Miloš, Danilo, Vuk, Teodor, Veljko… krenuti viteškim putem starijih i postići uspehe još uvek vernih – Radeta Savića i Jovice Mihailovića, koji su, verovali ili ne, u šestoj deceniji života.
Prvih šest godina su trenirali u OŠ „Stojan Novaković“ u improvizovanoj sali koja je nekada bila učionica da bi od 2013. godine zahvaljujući rezultatima koje prave, bili prepoznati od strane Grada Šapca i dobijaju na korišćenje prostorije u MZ „Žika Popović“ gde i danas vežbaju. Klub ima pet licenciranih trenera, a najznačajnije rezultate poslednjih godina pravi pionirska ekipa trenera Ivana Gladovića, čiji je rad prepoznao i RSS pa je on redovan učesnik reprezentativnih kampova.
„Nakon deset godina postojanja „Vitez“ se po rezultatima nalazi među desetak najboljih klubova u zemlji, dok smo u uzrastu starijih pionira ove godine bili ekipno drugi na Prvenstvu Srbije.“ – ističe Panović i napominje: „Do kraja godine najznačajnije nam je PS u slobodnom stilu i ženskom rvanju za sve uzraste, zatim turniri u Senti, Kanjiži, Molu i Borči, još 5 kola 2. RLS, pionirska liga u Beogradu kao i Prvenstvo Balkana u Sloveniji za pionire i kadete, na kome kao deo reprezentacije Srbije učestvuju Momčilo, Uglješa i Ilija.“
Podrška uvek potrebna – ali je i oni pružaju
Treba napomenuti da je klubu uvek dobrodošla pomoć jer prostora za unapređenje uvek ima, a značajno za roditelje dece koje žele da se bave rvanjem – treninzi u klubu „Vitez“ su besplatni!
Svi u klubu su jedna velika porodica koja se druži i okuplja i van sale i borilišta ali je interesantno da u klubu imaju i nekoliko porodica čija su sva deca u takmičarskom pogonu pa je tako tu četvoro Žabaljaca, po troje Gajića i Trifunovića, dvoje Petrovića i Čikarića.
Dvadeset jednu godinu je Marko u rvanju i za to vreme je bio u raznim ulogama: kao aktivan takmičar, trener, sudija, osnivač kluba, član UO, direktor kluba, član raznih komisija RSS… Prva asocijacija na rvanje mu je miris strunjače. Kao trener, sudija i direktor kluba, u rvanju je 24 sata 365 dana u godini – viteški, nema šta!
Velika je ovo borba – prsa u prsa, borba da odbraniš svoje uverenje ali i održiš postojanim kroz vreme. Neke zahvate možemo svakako primeniti u privatnom životu, ali to ne bi bilo viteški. Izaberite onaj pravi!


Autor: A.Vujević