17 November 2008

Najbolji svetski rvači u 2008. godini

Tradicionalno FILA (Fédération Internationale des Luttes Associées)je i ove godine izabrala najbolje rvače u grčko-rimskom stilu, slobodnom stilu i rvanju za žene. Kriterijum za klasifikaciju rvača bili su postignuti rezultati na najvažnijim takmičenjima tokom protekle godine, pre svega Olimpijskim igrama, zatim Svetskom prvenstvu, Golden Grand Prix Final kao i kontinentalnim prvenstvima.

U slobodnom stilu rvač godine je Vasyl Fedoryshyn iz Ukrajine koji je rvao u kategoriji do 60 kilograma. Ove godine je bio drugi na Olimpijadi, prvi na Golden Grand Prix Final i prvi u Evropi.

U grčko-rimskom stilu titulu rvača godine poneo je Rovshan Bayramov iz Azerbejdžana, inače rvač kategorije do 55 kilograma, koji je ove godine, poput Fedorysyna, bio drugi na Olimpijadi, prvi na Golden Grand Prix Final i prvi u Evropi.

U rvanju za žene ovu prestižnu titulu ponela je Stanka Zlateva iz Bugarske, rvačica kategorije do 72 kilograma. Ona je pored postignutih istih rezultata kao i njene prethodno navedene kolege, uspela i da osvoji zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu.
Nagradjeni rvači će svoja priznanja dobiti na Evropskom prvenstvu u Litvaniji 2009. godine.