16 January 2022

“TRAWECU”, Korišćenje tradicionalnog rvanja kao medijuma kulturnog turizma i lokalnog razvoja, Šabac 2021.

“TRAWECU”, Korišćenje tradicionalnog rvanja kao medijuma kulturnog turizma i lokalnog razvoja
- međunarodni sastanak u Šapcu, 26. i 27. jun 2021.
Tokom polednjeg junskog vikenda, Šabac, odnosno Rvački klub “Vitez” je bio domaćin prvog međunarodnog sastanka u okviru Erazmus + projekta Evropske unije, pod nazivom “TRAVEKU” (Korišćenje tradicionalnog rvanja kao medijuma kulturnog turizma i lokalnog razvoja). Proteklog septembra na konkursu Evropske unije za Erazmus + projekte, podršku je dobio pomenuti projekat čiji nosilac je Rvački klub “Kale Dentra” iz Grčke, sa partnerima Evropskom asocijaciojom tradicionalnih igara i sportova, Univerzitetom u Leonu iz Španije, Borilačkim klubom “Diogenis” iz Grčke, Asocijacijom tradicionalnih igara i sportova Rumunije i Rvačkim klubom “Vitez” iz Srbije.
Razlog zašto je Rvački klub “Vitez” u ovom projektu, jeste činjenica da je od 17. jula 2020. godine “Vitez” primljen u redovno članstvo Evropske asocijacije tradicionalnih igara i sportova, kao jedini iz Srbije, od trenutno 106 članova koliko broji ova organizacija. “Vitez” je ovu čast zaslužio dugogodišnjim radom na promociji narodnog srpskog rvanja u koštac. To se posebno ogleda u suorganizaciji Seoskih olimpijskih igara Grada Šapca sa Sportskim savezom Šapca, vraćanju narodnog rvanja u takmičarski program i popularizaciji.
Svi partneri imaju iskustvo na polju tradicionalnih sportova i igara, kao i u istraživanju alternativnih pravaca koji kombinuju lokalni razvoj, turizam, kulturni i obrazovni aspekt.
Cilj projekta je povezivanje nacionalnih i reginalnih organizacija koje imaju sportsku bazu, a koje su poštovane zbog svog rada na polju tradicionalnih sportova i igara, koji će podeliti svoja iskustva u primeni strategija i programa u ovoj oblasti sa lokalnim organizacijama, sa praktičnim iskustvom u promociji tradicionalnih sportova i igara kroz svoje programe i događaje.
“TRAVEKU” (TRAWECU) program teži da oživi, sačuva i širi tradicionalne sportove i igre, stvaranjem sveevropske mreže klubova i regionalnih organizacija koje će organizovati seminare, konferencije i sportske događaje. U kombinaciji sa tradicijom i kulturom svakog mesta, ovi događaji mogu biti atrakcija za hiljade turista.
Održani su radni sastanci, prijemi i upoznavanje sa čelnicima grada, posete kulturno-istorijskim mestima u Šapcu i okolini, i naravno, Seoskim igrama na kojima su zastupljeni tradicionalni sportovi i igre, poput narodnog rvanja, nadvlačenja klipka, bacanja kamena sa ramena... Gosti su posetu Šapcu ocenili najvišim ocenama a domaćini su tradicionalnim srpskim gostoprimstvom opravdali svoje domaćinstvo.
Naredni radni sastanci u okviru projekta biće održani kod partnera u Grčkoj i Francuskoj.
Članovi delegacije koji su učestvovali konferenciji u Šapcu su:
Gij Žauen iz Francuske, predstavnik Evropske asocijacije za tradicionalne sportove i igre.
Antonio Barenjada iz Španije, predstavnik Univerziteta u Leonu.
Elisiadis Babis iz Grčke, predstavnik Borilačkog kluba “Diogenis”.
Hristos Gatsios iz Grčke, predstavnik Rvačkog kluba “Kala Dentra”.
Vojislav Tabački iz Srbije, predstavnik Rvačkog saveza Srbije
Marko Jovanović iz Srbije, predstavnik Rvačkog kluba “Mladost” iz Valjeva i saradnik Sportskog saveza Srbije na projektu Seoske igre.
Jovica Mihailović i Aca Stanojević, predstavnici domaćina Rvačkog kluba “Vitez” Šabac.
Marko Panović, predstavnik domaćina, član Gradskog veća Šapca zadužen za sport.